Kawa z ekspresu straciła swój głęboki smak? Sprawdź czy dobrze o niego dbasz

Zainwestowaliście dużo pieniędzy w ekspres do kawy, a mimo wszystko borykacie się z problemem niesmacznej lub rozwodnionej kawy? A może problemem jest złe spienianie mleka czy wręcz Wasz ekspres w ogóle nie parzy kawy? Najczęstszym powodem okazuje się niewłaściwa konserwacja, którą powinniśmy przeprowadzać codziennie!

Jak prawidłowo dbać o ekspres?

Pamiętaj o codziennym czyszczeniu. Ekspres to urządzenie, przez którego mechanizm codziennie przechodzi kawa i mleko, które pijesz – one przecież też się mogą zepsuć i skwaśnieć, gdy zostawisz je w ciepłym miejscu przez kilka dni.
Podstawową czynnością konserwującą jest wylewanie wody i resztek kawy z tacki. Przy okazji warto również przepłukać tackę. Nie należy zapominać o czyszczeniu dozownika kawy za pomocą specjalnych szczoteczek. Dzięki temu zapobiegniemy zapchaniu i problemowi z nienalewaniem kawy. To samo powinniśmy robić codziennie z systemem mleka, automatyczne przepłukanie w dłuższej perspektywie nie jest wystarczające (zwłaszcza jeżeli w naszym domu lub biurze jest ciepło).  Z naszego doświadczenia najlepiej codzienne wyjmować mechanizm i przepłukiwać go pod ciepłą, bieżącą wodą.

konserwacja ekspresu do kawy

A co jeśli nie będę czyścić codziennie?

„Mądry Polak po szkodzie” :) Prędzej czy później pojawią się łagodne problemy związane ze smakiem kawy, a następnie poważniejsze awarie skutkujące potrzebą wymiany części. Czasem nawet naprawa będzie nieopłacalna i trzeba będzie kupić nowy ekspres. Najczęstsze problemy to:

  • z ekspresu nie leci kawa - Na samym początku warto sprawdzić obieg wody, upewnić się, że dopływ nie jest zakręcony. Inna przyczyna dotyczyć może zabrudzonego bloku zaparzającego, który znajduje się wewnątrz ekspresu. W przypadku gdy ekspres nie parzy kawy, istnieje możliwość, iż jest zakamieniony i wymaga przeprowadzenia procesu odwapniania.
  • ekspres nie spienia mleka – częstą przyczyną jest zapchanie silikonowych rurek, przez które przepływa mleko. Najlepiej przeczyścić cały dokładnie cały układ specjalnymi środkami, łącznie z cappuccinatore. Jeżeli to nie pomoże, bardzo prawdopodobne jest zakamienienie ekspresu.
  • zatkane sitko – o czyszczeniu tego „szczegółu” bardzo często zapominamy, a to tam właśnie gromadzą się resztki fusów. Wpływają one na smak napoju i zapychają dziurki dostarczające wrzątek do zmielonej kawy. Zatkane sitko może nawet w całości zablokować dopływ wody, więc należy je regularnie czyścić i przetykać.
  • ekspres jest zapowietrzony – częstą przyczyną zapowietrzania ekspresu jest nieprawidłowa wymiana filtra wody lub brak wody w zbiorniku. Dlatego warto na bieżąco kontrolować poziom wody i dolewać ją w razie potrzeby. Rozwiązaniem może być również demontaż filtra i sprawdzenie jego przepustowości.
  • do kubka płynie za mało lub za dużo kawy/strumień jest za mocny lub za słaby – najczęściej jest to spowodowane przez zmianę ustawień ekspresu np. ilości dozowanej wody, mleka, kawy czy grubości mielenia ziaren. W przypadku zbyt intensywnego mielenia kawa będzie wolniej lecieć do kubka, nastomiast za słabe mielenie skutkować będzie obfitym i szybkim strumieniem napoju. Rozwiązaniem w tym przypadku jest zmiana grubości mielenia, należy pamiętać by ustawiać ją przy włączonym młynku, w przeciwnym wypadku nasz ekspres się zatrze i będzie wymagać poważniejszej naprawy.

Autor: Bartosz Pielaszek, data: 31-03-2017

Tagi: kawa z ekspresu traci smak, konserwacja ekspresu do kawy, czyszczenie ekspresu, jak odkamienić ekspres do kawy, odkamienianie ekspresu, pielęgnacja ekspresu do kawy, czyszczenie ekspresu do kawy, jak odkamienić ekspres do kawy delonghi, jak odkamienić ekspres do kawy saeco, czyszczenie ekspresu krups, jak odkamienić ekspres do kawy bosch, odkamienianie ekspresu krups dolce gusto, co zepsute w ekspresie, ekspres nie działa

Dodaj komentarz:
-Fiyo chce zapewnić, że zawsze może pomóc swoim klientom w możliwie najlepszy sposób. Z tego względu zarówno my jak i strony trzecie Czytaj więcej